29.12.04

is punk meidenmuziek?

(Indien de link hier onder niet werkt: voor de site van de Volkskrant kun je je gratis registreren.)
In de Volkskrant van vandaag (en op de internetsite) staat een stukje over muzieksmaak bij jongens en meisjes tussen de 12 en de 23 jaar.
Het artikel begint met verwijzingen naar High Fidelity en Diner; films waarin het muziekfanatisme van mannen wordt verbeeld, en dat volgens dit onderzoekje - in opdracht van Mtv/TMF, dat zegt misschien al genoeg - haaks staat op de huidige muziekbeleving van jongeren.

Ja, zo kan ik het ook! Alsof je die volwassen mannen uit bovengenoemde films uberhaupt kan vergelijken met de gemiddelde tiener van nu. Freaks zoals uit die films, waren vanaf hun puberteit meestal de nerds in de klas met de afwijkende smaak. Bovendien waren er in hun tijd minder genres; dance en hiphop waren er nog niet. Dan krijg je automatisch andere cijfers. Bovendien heeft elk tijdvak z'n eigen mainstream: in de jaren waarin die mannen gingen verzamelen was de hegemonie van de rockbands onbetwist, met het toegenomen aantal genres verdween dat overwicht.

De kop boven het artikel slaat op het punk-genre, dat hoogleraar popmuziek Tom ter Bogt typeert als 'rebelse-meidenmuziek'. Nou ja, als je het naar TMF maatstaven meet (lees: Blink 182, Avril Lavigne, Offspring en het in het artikel genoemde Green Day), dan misschien wel. Ik denk niet dat iemand The Clash, Ramones, Exploited of Pennywise meisjesmuziek zal noemen.

Trouwens, nogal vreemd dat in een artikel over jongeren van 12 tot 23 jaar met geen woord wordt gerept over gothic, skaters, alto's, etc. Juist bij jongeren en het bij een groep willen horen, zijn deze uitsplitsingen belangrijk. Zeker als je het over "het welbevinden" van de jeugd gaat hebben. Urban-liefhebbers zouden het lekkerst in hun vel zitten 'terwijl dat genre, vooral door de gangsta rap, meestal met probleemgedrag wordt geassocieerd'.
Misschien weet Ter Bogt niet dat gangsta rap (in ieder geval in de VS) vooral wordt geconsumeerd door blanke jongetjes in brave voorsteden die dromen van een stoerder bestaan? Wie weet geldt dat voor Nederland ook wel: dat de meeste cd's van THC en G-Unit worden verkocht in Zoetermeer, Almere en Helmond. Over geografie gesproken, gezien het verschil tussen de Randstad en de rest van Nederland in afkomst van jongeren, zou dat ook nog interessant kunnen zijn. (Kort door de bocht: rock en metal in het zuiden, R&B in het westen?)

Depressiviteit en ander probleemgedrag (zoals criminaliteit) zou je vooral onder rockers en dance-liefhebbers treffen. Tja. Heeft dat gedrag niet veel meer te maken met je achtergrond, opvoeding, gezinssituatie en dergelijke en kan daar dan je muzieksmaak uit voortvloeien (heftige muziek om je op af te reageren)?

Die hele genre-aanduidingen zijn sowieso nogal misleidend. Wat voor Mtv "alternative" is - bij Alternative Nation heb ik naast Sigur Ros ook wel eens Kane en Anouk voorbij zien komen - kan voor iemand die vooral 3voor12 of kindamuzik raadpleegt het toppunt van massa-muziek zijn.

Het kwam van Mtv/TMF, misschien zou een breder onderzoek (neem eens 3voor12 mee of zo) tot hele andere resultaten komen. Bovendien schijn je je muzieksmaak tot ongeveer je 24e jaar te kunnen verbreden. Ben benieuwd hoe die grafiek zou lopen als hij nog een paar jaar verder was doorgetrokken.