13.3.05

Dead Can Dance - deel 2

Het live optreden
12 maart - PWA Zaal (congrescentrum) Den Haag

Als je meer dan vier maanden naar een concert uitkijkt van een band die je nog niet eerder live hebt gezien, bestaat er een redelijke kans dat het kan tegenvallen. Helemaal als je de avond ervoor al ongeveer het concert van het jaar hebt bijgewoond (The Arcade Fire in de Melkweg). Ondanks al deze mitsen en maren was mijn eerste keer Dead Can Dance live een gebeurtenis van jewelste.

Het voorprogramma La Kidda (vrouw met akoestische gitaar) had niet gehoeven, al was haar snedige commentaar op een negatieve reactie uit het publiek met terecht applaus wel grappig. Samen met degene die mij de band leerde kennen (maar niet wist dat ze zouden optreden, zodat ik hem hiermee een mooie wederdienst bewees) een redelijke zitplaats gekregen, al had het wel iets hoger en verder weg van de (nogal fel verlichte) geluids- en lichttafel gemogen.

De volgende twee uur waren één lange trip met duimendik kippenvel. Alles klopte; beide vocalisten geweldig bij stem, perfecte geluidsmix, de geweldige akoestiek van de PWA zaal, de belichting, de verwondering over de vreemde instrumenten… het was gewoon àf. Lisa Gerrard leek een soort tent-kostuum te dragen, maar nadat ze bij een volgend nummer naar een andere plek liep, bleek er een kleed aan de katheder/microfoonstandaard te hangen dat bijna dezelfde kleur leek als haar eigen (nog steeds aparte) outfit.

Het enige dat er nog aan ontbrak was mijn favoriete nummer Summoning Of The Muse. Er werd zelfs helemaal niets van het album Within The Realm of a Dying Sun gespeeld. Maar het genieten was er niet minder om, elk nummer werd met gejuich onthaald door het extatische publiek (veel goths, artistieke types en Vierkante Brillen). Hoogtepunten te over, maar het mooiste waren toch wel Black Sun, The Lotus Eaters, Severance en het prachtige liedje dat Lisa in de tweede toegift solo ten beste gaf.

Ook de terugweg was leuk, in de tram raakten we met twee andere bezoekers aan de praat die nog met de trein helemaal naar Nijmegen moesten. Het was inmiddels bijna half een 's nachts... Erwin moest de andere kant op, maar samen met dit tweetal was het een lang maar gezellig Rondje Randstad met de nachttrein, onderweg broodjes en water delend terwijl we muziektips en emailadressen uitwisselden. Wàt een avond, wàt weekend…

Links:
Foto 1, foto 2 en foto 3 van het optreden in Den Haag
Recensie van Erwin op Mental Floss (zie ook artikel elders op dat forum)

DCD Forum met discussie over de tour en de setlist
Voorprogramma La Kidda