6.11.05

Utrechtse bands zetten Herman van Veen in het zonnetje

Herman van Veen werd eerder dit jaar 60 en vierde nog een ander feestje: hij zit 40 jaar “in het vak”. Reden genoeg voor de redactie van 3voor12/Utrecht om deze stadsgenoot in het zonnetje te zetten met een cd vol bijdragen van opkomende lokale acts. Waar andere tribute-cd’s vaak slappe eenvormige covers bevatten die niets toevoegen aan de originele uitvoeringen, is hier gekozen voor een muzikaal vrije interpretatie van Herman’s tijdloze liedjes. Jiggy Djé levert een sterke raptrack in Hetzelfde Liedje en ook het door Nobody Beats The Drum door de mangel gehaalde Harlekijnlied heeft weinig weg van het origineel.



De jongere generatie zal de zanger vooral kennen van het theaterstuk (en later cartoonserie) Alfred J. Kwak. Ook die liedjes ontbreken uiteraard niet, zoals het aanstekelijk rockende Zo Vrolijk (door Carrera) en het door Bruno und Effi in een electro-kitch jasje gestoken Kwek Kwek Kwek. De meest gedurfde en misschien wel sterkste bijdrage is de metal-uitvoering van Opzij – “doorgaan!” met grunt-zang – door Orphanage. Ironisch genoeg is deze opname een zwanenzang gebleken; de band is onlangs uit elkaar gegaan.

Het is echter niet allemaal zware metalen of geëxperimenteer wat de klok slaat; de liefhebbers van de originele luisterliedjes worden bediend door Claudia de Breij (Alles), de kippenveluitvoering van Pingpongsong (door Solo) of de prachtige versie van Een Vriend Zien Huilen door Dial Prisko. De opbrengsten van de cd gaan naar een goed doel: muziekschool José de la Cruz Mena in Léon (Nicaragua), de zusterstad van Utrecht.

De cd-presentatie is op dinsdag 8 november in Tivoli Oudegracht, met optredens van (bijna) alle bands die op de cd meedoen... en Herman komt zelf ook! Er zijn nog steeds kaarten verkrijgbaar (à 10 euro). Voor meer info: www.tivoli.nl

3voor12/Utrecht presenteert: We Hebben Maar Een Paar Minuten Tijd: een hommage aan Herman van Veen
2005, Utracks