14.10.05

Pixies - Sell Out DVD

Mooie concertregistratie met matige extra's

De Pixies hebben in de dertien jaar na de vorige split misschien wel meer erkenning gekregen dan in de periode dat ze albums maakten.

Veel huidige fans leerden de band pas jaren na de hoogtijdagen kennen – bijvoorbeeld via de solo-optredens van Frank Black – en hebben de originele band nooit live aan het werk kunnen zien.

Daarom was de hereniging van deze vier muzikanten eentje waar veel mensen wél op zaten te wachten. Achteraf kunnen we zeggen dat het ook een geslaagde reünie was; de band overtuigde nog steeds op het podium.

Met de start van die lange tournee in 2004 kwam al een andere (titelloze) dvd uit, met een concert uit de begindagen plus videoclips en interviews met de bandleden en bewonderaars. De nieuwe Sell Out dvd is een weerslag van de laatste tournee. Het hoofdprogramma is een integrale weergave van het optreden op het Eurockéennes Festival in het Franse Belfort (3 juli 2004) waarbij we de band zien op een tijdstip dat ze verdienen; als afsluiter in het donker.

Waar je op de vorige dvd nog behoorlijk wat extra’s krijgt, vallen die deze keer een beetje tegen. De omschrijving “bonus tracks” op de hoes mag je wat dat betreft wel vrij letterlijk nemen; een selectie van andere optredens, op verschillende continenten. De selectie van bonustracks zijn net als het hoofdprogramma grote festivaloptredens in de buitenlucht en een enkel stadionoptreden, helaas geen beelden van de optredens in relatief kleine zalen als Brixton Academy of de HMH. Wél selecties die voor de band en de reünie speciaal zijn: het eerste festivaloptreden (Coachella), de eerste keer dat de Pixies in Japan speelden (Fuji Rock) en beelden van de thuiswedstrijd in Boston.

Tussen de nummers door halen de tourmanager en de ontwerper van de lichtshow herinneringen op aan de laatste twee jaar; de bandleden zelf komen nu niet aan het woord. Bij één van die nummers mag je als kijker schakelen tussen de verschillende camera’s, meer extra’s zijn er niet. Is de nieuwe dvd het aanschaffen waard? Wel als je nog eens wilt nagenieten van de laatste tour, in behoorlijk goed gemixt geluid. Maar die vorige heeft wel alle videoclips en veel meer andere extra’s, plus een optreden uit de begintijd en is dus interessanter als je zou moeten kiezen.

Pixies - Sell Out DVD
2005, Rhino Records (Warner)