10.11.05

Muzieksmaak verandert na tienerjaren nauwelijks meer

Uit de Volkskrant van vandaag:

---------------

Muzieksmaak verandert na tienerjaren nauwelijks meer
Van onze verslaggever
AMSTERDAM

Trendhoppend van Green Day naar 50 Cent, en dan van Trijntje Oosterhuis richting Concertgebouworkest? Het komt zelden voor, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De muzikale smaak van jongeren is opvallend stabiel.

De voorkeuren worden ontwikkeld in de tienerjaren en op latere leeftijd nauwelijks bijgesteld, is de uitkomst van het onderzoek, dat is gedaan in opdracht van muziekzender MTV. Gisteren werden de resultaten gepresenteerd.

Jongeren onderscheiden vier stijlen in de popmuziek: pop (Top40-muziek, Nederlands, smartlap), rock (rock, heavy metal, punk/hardcore, gothic), urban (rap, reggae, soul, r & b), dance (house, trance, techno) en elite (klassiek, jazz, blues, soul, smartlap, reggae, wereldmuziek).

Het onderzoek onder achthonderd jongeren loopt nog een jaar. Volgens de UvA is het de eerste keer dat een grootschalig onderzoek naar de 'ontwikkeling van de popmuzikale smaak van jongeren' wordt gehouden.

----------------

Waarschijnlijk ben ik dan toch de uitzondering op de regel; als er één periode in mijn leven is geweest waarin mijn muzieksmaak veranderde was het wel tussen m'n 18e en m'n 25e, en volgens mij verbreedt het nog steeds. Toch net wat later dan wat in dit artikel wordt beweerd...

Links:
- 3voor12 toont aan: de popprofessor heeft gelijk
- Goth op, artikel op Subjectivisten.org met veel reacties
- Is Punk Meidenmuziek? Mijn eerdere reactie op onderzoek van Tom ter Bogt
- Mooi slot bij gothic-feestje Peter Murphy