25.7.05

mooi slot bij gothic-feestje Peter Murphy

Summer Darkness presents: Peter Murphy (from Bauhaus) & Sarah Fimm (support)
23 juli, Tivoli de Helling

Het Jeugdjournaal, 23 juli. Veerle, een schattig blond meisje van 11 jaar, mag uitleggen dat goths niet eng zijn en dat die donkere kleding gewoon onderdeel is van hun levensstijl. ‘Verder doen we aan tarot, paranormaal, handlezen, helderziend zijn... en Within Temptation vind ik ook vet goed!’ (De site van het programma wijst uit dat meer dan de helft van de stemmers gothic stom vindt en ongeveer eenderde van de kinderen niet weet wat het is.) Gelukkig mag het allemaal van mama (die het eerst allemaal wel enge mensen vond).

Soms zou je zulke kinderen over een paar jaar wel eens in een terugblik willen zien. Zou ze er echt serieus voor zijn gegaan en deel uitmaken van de scene die half augustus tijdens het Summer Darkness festival het straatbeeld van Utrecht gaat bepalen? De organisatie van dit underground lifestyle festival, organiseerde vanavond alvast een voorproefje: Peter Murphy in de Helling.

Peter wie? Om eerlijk te zijn zei de naam op zich me niet veel. Tivoli (of Murphy zelf?) had wellicht rekening gehouden met het feit dat het toevoegen van "from Bauhaus" op de affiche net wat meer bezoekers zou kunnen trekken. Degenen die door de naam van die legendarische band (al meer dan 20 jaar geleden ontbonden) naar de Helling trokken, kwamen bedrogen uit; de man putte enkel uit solo-werk en een enkele cover.


voorprogramma Sarah Fimm (bron foto: site Sarah Fimm)

Je haalde die Bauhaus-fans er ook zo tussenuit: dertigers en veertigers en wat meer casual gekleed dan het (overwegend gothic-)publiek dat wel degelijk het solowerk van Murphy kende en meezong. Net als bij Madness heb ik me niet echt aan de dresscode gehouden (al was ik wel helemaal in het zwart). Net als op Lowlands ontkom je niet aan het mensen kijken: veel androgyne looks, veel eye-liner, gekleurde lenzen, weggeschoren haar... Daar was Veerle van het Jeugdjournaal een engeltje bij.

Voorprogramma Sarah Fimm was wat Veerle's favoriete band betreft ook wel andere koek. Ingetogen romantische singer-songwriter muziek, die wel wat weg heeft van Sarah MacLachlan en Tori Amos, net als Fimm zangeressen die de toetsen als belangrijkste instrument hanteren. Misschien wat veel van hetzelfde, maar wel goed uitgekozen als voorprogramma.

De jaren zijn toch gaan tellen voor Peter Murphy: zijn broek hield onder onder zijn strakke glittertruitje pas ver boven de navel op (zodat hij het hele concert met zijn buik ingehouden heeft staan zingen, toch knap). Dat verlies aan fysieke strakheid werd weliswaar goedgemaakt door het hippe kapsel (geblondeerd omhoog-gehaarlakte kuif) en lange blauwe jas (waarvan hij de onderkant als een baljurk omhoog hield). De energieke podiumpresentatie (theatraal gedans met een enorme bamboestok) maakte het allemaal toch wel onderhoudend.


Peter Murphy met stok (bron foto: site Peter Murphy)

Aanvankelijk nog paranoide wijzend op de bekertjes bier op de rand van het podium, leek de man per nummer meer in het concert te groeien, met als voorlopig hoogtepunt het duet met Sarah Fimm, ‘Huuvola’. Aangezien zijn solowerk me niet heel veel doet, vermaak ik me vooral met het kijken naar zijn showballet en de bezoekers om me heen. Na twee keer kijken valt het me pas op dat dat lange meisje vooraan helemaal geen meisje is...

Als de zaallichten al aangaan en de dj de eerste plaat oplegt, komt Murphy toch nog terug voor een tweede toegift. Toch leuk om twee keer binnen een maand Transmission live te horen. (De vorige keer was de donderdag van werchter, door 3/4e van het kwartet dat voor het orgineel verantwoordelijk was.) Misschien wel het hoogtepunt van de avond, aangezien bijna iedereen in de zaal het nummer kent en compleet uit z'n dak gaat. We hebben er lang op moeten wachten, maar het venijn in het slot van de set en het extra beetje meer van deze laatste clubshow in de tour laat de balans toch positief doorslaan.

links:
Summer Darkness
Peter Murphy
Sarah Fimm
recensie 3voor12 Utrecht (Sven Schlijper)

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Niet veel aan gemist dus, wel een leuk verslag trouwens!

12:49 p.m.  

Een reactie posten

<< Home