22.8.05

Lowlands 2005: dag 3

Zondag 21 augustus:
Hoogtepunten: Cheb Balowski, Queens of the Stone Age, Nick Cave & The Bad Seeds (met kleine kanttekening)
Tegenvallers: Viva Voce, Quit Your Dayjob
Ook gezien: Amadou & Mariam, Editors, Gentleman, Amp Fiddler, Heather Nova, The Futureheads

’s Morgens alvast de tassen gepakt zodat we meteen na afbreken tent naar de bussen kunnen. Dilemma: voor of na Nick Cave naar huis? Maar zo ver is het nog niet: de dag begint met een doorbrekende zon en de toepasselijke wereldmuziek van het Afrikaanse echtpaar Amadou & Mariam. Onbegrijpelijk waarom dit in de Alpha is gezet waar de rest van de dag enkel harde bands staan. Deze groep had de Lima of India compleet aan het dansen gekregen, nu stonden er vooral pubers in Slipknot- en koRnshirts ongeïnteresseerd te wachten op de latere bands.

Viva Voce leek volgens het programmaboekje de moeite waard, maar het duo – wat waren er daar dit weekend trouwens veel van - bleek live vooral erg saai. Samen met het daaropvolgende Quit Your Dayjob (erg kinderachtige gitaarrock) ongeveer de twee slechtste optredens van het weekend. De instrumenten van de Editors waren op het verkeerde vliegtuig gezet, zodat de Britten het met geleende spullen moesten doen. Meer inzet dan echt constante kwaliteit, slechts een paar nummers als Munich springen er echt uit. De hype maken ze niet helemaal waar.

(Afbeelding: Isa Vinardell Fleck)
Isa Vinardell Fleck van Cheb Balowski (bron: 3voor12)


Een van de leukste plekken op Lowlands dit weekend was het Lima gebied, waarin de geest van de oude Higher Ground nog rondwaart; massagetenten, het stalletje met herbal xtc en andere geestverruimende middelen, leuke muziek en het beste eetstandje van het terrein: zuid-amerikaans. Heerlijke gefrituurde groentehapjes, kruidige gehaktschotels en grote bekers lekker fris vruchtensap. In het sterke aanbod van exotische muziek was Cheb Balowski een lust voor het oor (en het oog: wat een prachtige danseres stond daar op het podium!). De Spanjaarden brachten de patchanka-tijden van Mano Negra in herinnering met hun wilde feest van latinrock, flamenco en klezmer.

Door naar de Alpha, voor de (voor mij 10e keer) Queens of the Stone Age. Mark Lanegan was in tegenstelling tot eerdere berichten nog steeds niet terug, maar dit gemis werd goedgemaakt met een geweldige set met mijn favorieten Song for the Deaf, Regular John, First It Giveth én het ongelooflijk strakke hoogtepunt: een heerlijk uitgesponnen Song for the Dead. Vooral de eerste helft was uppercut na uppercut van sterke songs, pas op het eind wat meer van het nieuwe album (dat ook sterk werd uitgevoerd). Eindelijk ook eens goed geluid op de heuvel, absoluut een van de beste optredens van het weekend.

Na nog meer lekker Peruaans/Indiaas eten bij de Lima nog een tegenvallend stukje Amp Fiddler gezien en toch maar besloten om nog even Nick Cave mee te pakken. Eerst nog een niet echt geweldig slot van Heather Nova (vreselijke cover van Chris Isaaks’ Wicked Game) en een erg leuk optreden van het Schotse The Futureheads.

(Afbeelding: Nick Cave and the bad seeds)
Nick Cave and the bad seeds (bron: 3voor12)


Nick Cave vloog er hard in met Get Ready For Love. De man danste als een bezetene over het podium, wat helaas een beetje ten koste ging van de zang: Red Right Hand klonk daardoor niet zo dreigend (te hoog en te schreeuwerig) als op de plaat, en ook The Ship Song ging op die manier hopeloos de mist in. Toch maakte de overdonderende presentatie en gloedvolle uitvoeringen van Tupelo en vooral het meest recente werk alles goed: ik heb ‘m nog niet eerder zo opgefokt en bevlogen gezien. Toch maar halverwege richting camping en pendelbussen, omdat het anders ’s nachts teveel geklooi zou worden met slechte aansluitingen en nachtbussen.

Samenvattend toch een van de leukste afleveringen van Lowlands die ik heb meegemaakt, misschien alleen nog overtroffen de eerste keer (in 1999). Er zijn wel eens jaren geweest dat ik minder bands heb gezien, afgelopen weekend kwam ik boven de 30 uit. De eindstand:

1. The Arcade Fire (zaterdag, Grolsch)
2. Queens of the Stone Age (zondag, Alpha)
3. Panteon Rococo (zaterdag, India)
4. Nick Cave & The Bad Seeds (zondag, Grolsch)
5. Cheb Balowski (zondag, Lima)
6. Face Tomorrow (zaterdag, Charlie)
7. Franz Ferdinand (vrijdag, Alpha)
8. The Hackensaw Boys (zaterdag, Lima)
9. The Futureheads (zondag, Charlie)
10. Amadou & Mariam (zondag, Alpha)

(Afbeelding: Régine Chassagne van Arcade Fire)
Régine Chassagne van Arcade Fire (bron: 3voor12)


Lowlands 2005: dag 1
Lowlands 2005: dag 2
Lowlands pagina op 3voor12

1 Comments:

Blogger Maarten said...

Mooi verslag hoor!

Queens of the stoneage en vooral Panteon Rococo behoren zeker ook tot mijn hoogtepunten.

12:25 a.m.  

Een reactie posten

<< Home