12.8.05

!!! : weergaloze set voor laat ontdooiend publiek

!!! - 11 augustus, Melkweg

!!! (spreek uit "chk chk chk") zorgde voor een van de meest spraakmakende albums van 2004: Louden Up Now (en de herontdekking van inspiratiebron Gang of Four). Strakke funk, vermengd met gitaarriffs, een beat en een like I give a f*ck! attitude. De vorige keer live gemist, nu in de herkansing.

Het publiek lijkt vanavond de energie te bewaren voor later (bij de wekelijkse dansavond). Het is werkelijk stuitend hoe tam iedereen erbij staat als zanger Nic Offer vanaf de eerste noten over het podium stuitert. Hij lijkt er zelf ook verbaasd over: 'Last time we were in Amsterdam, it was pretty crazy. You turned mellow or something?' (Later die avond betwijfel ik of het publiek bij de vorige doortocht anders was, volgens de drummer speelde de band toen onder invloed van paddo's...)

!!! opent met nieuw werk: Take Ecstacy With Me. Toch net een ander geluid dan het vorige album, met meer galmende slaggitaar en een catchy synthesizer. Het zevental wisselt constant van instrumenten, af en toe staan er twee bassisten en drie mannen op percussie te spelen.
Net als op de plaat lopen de nummers af en toe knap in elkaar over, maar worden ze in een dik uur nog wat langer uitgesponnen. Vooral de bassist (de ene die niet van instrument wisselt) is geweldig, de motor van de band; ongelooflijk wat een dwingend effect dat staccato funky geluid heeft op je beenspieren.

Slechts een handvol mensen staan net zo hard te dansen als de mannen op het podium, zijn we dan de enigen die het goed vinden? Pas bij de laatste twee nummers (o.a. Shit Scheisse Merde)lijkt de vonk over te slaan en staat het grootste deel van de zaal mee te springen. Jammer dat het pas zo laat gebeurde... Hopelijk krijgen ze straks op Pukkelpop wel het publiek dat ze verdienen.

link: website !!!
recensie op Subjectivisten