10.8.05

Live in your Livingroom: bandjes kijken vanuit de sofa

Het is een druilerige zondagavond en in een Rotterdamse huiskamer staan/zitten/hangen ongeveer 30 mensen in stoelen en op kussens, met chips en wijn binnen handbereik, te luisteren naar een vrouw met gitaar. Behalve de snaren horen we ook een aanhoudend en a-ritmisch getik op de houten vloer, afkomstig van de schattige bruine labrador die tussen de mensen door banjert.

La Kidda, want dat is de eerste artiest van de avond, laat zich er niet door uit het veld slaan. Haar hoekige gitaarliedjes met bevreemdende teksten die in een café misschien zouden doodslaan op ongeïnteresseerd publiek, krijgen nu de aandacht die ze verdienen.

Ondertussen steekt de gastvrouw nog wat theelichtjes aan, en wordt de wijn nog maar eens bijgeschonken. Behalve een hond loopt er nog een kat rond, die we (volgens de op een a4 gestelde "huisregels") beter kunnen negeren. Mijn stoel naast de hifi set en cd's geeft me tijdens het "ombouwen" voor de volgende act de kans om te peilen wat voor smaak onze gastvrouw heeft. Redelijk veel overlap, Smashing Pumpkins en Tom Waits.

Vanavond spelen er tot de klok van elf uur vier artiesten, de volgende is de Dan Geesin. Terwijl hij zijn harmonium bedient en z'n melancholieke liedjes brengt, gaat zijn bijzonder vormgegeven nieuwe album Green van hand tot hand: schitterende (maar erg macabere) zwart-wit tekeningen in een aparte uitklaphoes: naast muzikant is de Brit ook actief als filmmaker en tekenaar. Jammer dat ik even geen 20 euro kan missen, maar een volgende keer neem ik dit zeker mee.

Na de pauze is het tijd voor Myshkin, een Amerikaanse folkzangeres die al een tijdje in Nederland woont (of in ieder geval de taal goed heeft opgepikt). Met haar combo (onversterkte basgitaar, half drumstel en de dame zelf op gitaar) brengt ze orgineel geschreven liedjes over de meest uiteenlopende dingen als oorlog, liefde en gevangenschap. Muzikaal loopt het (op plaat, volgens het uitgedeelde programma) uiteen van zigeunermuziek en jazz tot punk. Als je er zo akoestisch naar luistert, komen die stijlen niet helemaal over maar boeiend is het zeker.

Tot slot Absynthe Minded, of in dit exclusieve geval een solo-optreden van de zanger: Bert Ostyn. Toch speciaal, want de liedjes die op het album van de Gentse groep net zo inventief zijn als die van dEUS, klinken nu geheel anders. Helaas was de man zijn merchandise vergeten, al had ik er toch geen geld voor gehad.

Sommige bezoekers zijn meteen verslaafd geraakt na hun eerste huiskamer avond. Ook ik ben blij verrast door deze manier van concertbeleving, voor 10 euro heb je vier mooie optredens met leuk publiek en betaal je verder niet nog eens voor drank. Het is dat ik direct boven mijn huisbaas woon...

links:
Live in your Livingroom

de artiesten:
La Kidda
Dan Geesin
Myshkin
Absynthe Minded

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Hoi,

leuk om te lezen, bedankt!

11:11 p.m.  

Een reactie posten

<< Home