22.8.05

Lowlands 2005: dag 2

Zaterdag 20 augustus:
Hoogtepunten: Face Tomorrow, The Arcade Fire, Panteon Rococo
Gemengde gevoelens: The Pixies
Ook gezien: Mark Foggo’s Skasters, zZz, Mala Vita, de Jeugd van
Tegenwoordig, DFA 1979, Maximo Park, The Hackensaw Boys, Marilyn Manson

Van te voren de dag waar ik het meest naar uitkeek. Face Tomorrow was ik tot nu toe steeds misgelopen, blij dat ik ze nu op Lowlands kon zien. Het veld bij het Charlie podium stond afgeladen voor de mannen uit Vlaardingen, en terecht: hun mix van Tool, Placebo en Radiohead staat als een huis en zorgt vooraan voor veel beweging. Nu nog wat werken aan de bindteksten (of gewoon helemaal niets zeggen tussen de nummers door) en dan zijn ze echt klaar voor het grote werk.

(Afbeelding: Zanger Jelle Schrooten van Face Tomorrow)
Zanger Jelle Schrooten van Face Tomorrow (bron: 3voor12)


Bij de Jeugd van Tegenwoordig is er geen doorkomen aan. De mannen noemen zichzelf al eendagsvliegen en maken er op het podium een melige bende van. De enige nummers die me na een half uurtje bijblijven zijn Watskeburt? en Voor Je Kijken Doorlopen. Bij het duo Death From Above 1979 vraag ik me even af of het nu een gitarist of een bassist is; het blijkt uiteindelijk het laatste (met het een en ander aan pedalen en andere effecten). Samen met een drummer maakt het tweetal zwaar beukende rock, die na een half uurtje toch wat eentonig blijkt.

Iets dat niet gezegd kan worden van The Arcade Fire. Album The Funeral is voor in de huiskamer misschien niet je ding, maar live is deze band ronduit spectaculair. Absoluut een van de beste optredens dit weekend, waarbij de afgebroken splinters van drumsticks je om de oren vlogen. Zelden een tent zo voor de bijl zien gaan, zeker bij het euforische slot Power Out / Lies waarbij het hele publiek staat te springen en een van de bandleden met zijn trommel tot bovenin de tent klimt om daar op alles te meppen wat hij tegenkomt. De rest van het weekend veel flarden van gesprekken gehoord in de trant van ‘wat ik nu toch ontdekt heb...’.

(Afbeelding: Arcade Fire op Lowlands 2005)
The Arcade Fire (bron: 3voor12)


Na een (behoorlijk pittige) Indiase maaltijd weer vooraan voor The Pixies. Wat een rare start met al die “langzame” nummers! Ondanks de enthousiaste respons en de wetenschap dat het voor degenen die de band voor de eerste keer zien toch een goed concert is, bleef het aan me knagen dat ik ze vorig jaar veel beter vond en het daarmee vergeleken bijna op halve kracht ging. Daarom na een half uurtje toch maar naar Panteon Rococo. Een goede beslissing, want dit was net als El Gran Silencio vorig jaar hét feestje van Lowlands: een verslavende Mexicaanse mix van ska, latin en rock.

Ook bij The Hackensaw Boys was het een stuk leuker dan in de Grolsch; op papier vrees je voor oudbollige country maar live blijkt het geweldig aanstekelijk. Yihaa! Schandalig rustig aan die kant van het terrein: blijkbaar zat iedereen bij de Pixies of Marilyn Manson. Net als bij The Prodigy is er geen doorkomen aan bij de Alpha en wederom komt het vanaf de heuvel nauwelijks over, al is het visueel toch wel vermakelijk. Het grote DRUGS-logo zal in de VS ongetwijfeld voor ophef zorgen, hier halen we er onze schouders over op. Toch maar voor het einde weg, voor de drukte uit terug naar de camping.

Lowlands 2005: dag 1
Lowlands 2005: dag 3
Lowlands pagina op 3voor12