5.7.05

Terugblik op Werchter 2005: dag 1

De voorpret werd nogal gedrukt door het afzeggen van een paar smaakmakers (The Mars Volta, Kaiser Chiefs en vooral Ryan Adams) en het weer had ook wat beter gekund, maar achteraf had ook deze editie weer genoeg schitterende optredens om van een meer dan geslaagd weekend te spreken. Een verslag per dag, met de hoogtepunten en tegenvallers. (Met fotomatiriaal van Remco via deze link.)

Donderdag 30 juni:
Hoogtepunten: The Bravery, Roisin Murphy, Kraftwerk (en de regendans bij aanvang van de Chemical Brothers)
Tegenvallers: (op de Joy Division nummers na: ) New Order
Niet gezien: Ozark Henry, Saul Williams, Thievery Corporation)

The Bravery was voor ondergetekende en gezelschap vooral het voorprogramma voor de volgende band, maar met die beschrijving doe ik ze tekort: het was een erg sterk optreden met veel bijval uit het publiek. Toch is net een maatje te klein voor het hoofdpodium: dit zou in de Marquee een van de beste optredens van het weekend zijn geweest. New Order bleek uiteindelijk vooral een kwartet oude mannen die hun zakken stonden te vullen. (Als je met tegenzin Blue Monday speelt, doe het dan niet.) Bassist Peter Hook kan met zijn podiumpresentatie zo bij metalband terecht. Wel erg blij met de Joy Division-klassiekers die een stuk vlammender klonken dan het andere werk.

Roisin Murphy is solo net zo extravagant als in haar vorige band Moloko. Muzikaal heeft het ook raakvlakken, al zijn een hoop mensen minder te spreken over haar soloplaat. Misschien minder catchy en meezingbaar, maar live staat het in ieder geval als een huis. Wat mij betreft het beste optreden van de dag.

Live hip-hop heeft wel eens minder strak geklonken dan bij Snoop Dogg, de man bewees maar weer eens dat een goede live-band enorm veel meerwaarde geeft boven een dj. Jammer dat de show één grote egotrip was. Dan liever Kraftwerk, waar de mannen zelf nauwelijks op de voorgrond traden en stokstijf achter hun laptops stonden. Misschien iets te statisch, maar dat werd goedgemaakt door de prachtige visuals en het perfect afgestelde geluid. Leuk detail: de kop van (nationale wielerheld) Eddy Merckx op het scherm bij Tour de France. Samen met Roisin Murphy het beste optreden van de dag.

Het bego na dit optreden weer ongenadig hard te regenen, waardoor veel mensen bleven schuilen tijdens Gabriël Rios. Op het moment dat The Chemical Brothers hun grote hit Hey Boy, Hey Girl inzetten, ontstond er een geweldige regendans bij het hoofdpodium. Het terrein veranderde in één grote modderpoel en ook op de camping was het flink blubberig. Nog drie dagen te gaan…

Verslag vrijdag 1 juli
Verslag zaterdag 2 juli
Verslag zondag 3 juli
Foto's