28.7.05

vooroordelen over illegaal downloaden bijgesteld

De BBC had gisteren een aardig stukje over de vooroordelen en feiten tot mensen die illegaal downloaden. Muziekfanaten zijn blijkbaar mensen die het meest illegaal maar ook het meest legaal downloaden (mits ze in het laatste geval waar voor hun geld krijgen).

Een iets grotere kluif om door te komen maar minstens zo interessant: How the music biz can live forever, get even richer, and be loved. (Een toespraak van The Register-baas Andrew Orlowski op een bijeenkomst van de muziekindustrie, waarin hij stelt dat internet en online diensten positieve ontwikkelingen zijn en de industrie dat niet moet tegenwerken.)

Zelf heb ik de volgende gedachte over betalen voor muziek: zo lang je geen goedbetaalde baan hebt, geef dan je geld uit aan concertkaarten (en T-shirts/merchandise). De artiesten worden daar zelf (op korte termijn) beter van, omdat albumopbrengsten voor hen pas gaan tellen na enorme verkoopcijfers. (Tot zoveel honderdduizend stuks moeten ze onkosten terugbetalen.)

Neemt niet weg dat je met een goede baan en dito salaris gewoon legaal muziek moet aanschaffen (nadat je het eventueel illegaal hebt ontdekt).