19.7.05

R.E.M.: It's the end of the tour as we know it

Londen bruist. Het enige dat anderhalve week na de aanslagen nog herinnert aan de gebeurtenissen van 7-7 zijn de constante waarschuwingen in de underground om je tas niet onbeheerd achter te laten en meteen de beveiliging te roepen als je iets verdachts ziet. Bijna alle lijnen - behalve de Picadilly die langs Hyde Park komt - zijn weer in gebruik, nergens een spoor van angst.

De ironie wil dat het uitgestelde R.E.M.-concert in Hyde Park nu de laatste halte van de wereldtournee is geworden, toch repte de band met geen woord over de aanslagen. De enige mogelijke referentie was It's The End of the World, dat dit jaar nergens anders is gespeeld. Soms is zo'n laatste concert extra speciaal, de band geeft dan nog eens alles voordat ze weer naar huis vliegen. In dat opzicht was dit optreden een overtreffende trap van de doortochten in Nijmegen en Werchter eerder deze zomer: de band was meer gedreven, enthousiaster en had nog een erg speciale verrassing voor ons in petto.


Patti Smith zingt mee met E-Bow the Letter

De fanaten die de band dit jaar zo vaak mogelijk hebben gezien, kennen het luxeprobleem dat de volgorde van nummers in de set weinig verandert, al zijn er elke avond wel een paar unieke nummers. De eerste helft van Londen was in dat opzicht nogal voorspelbaar maar net op het moment dat je je dat realiseerde, werd niemand minder dan Patti Smith op het podium gehaald om E-Bow The Letter mee te zingen: de eerste tweede keer dat dit duet met de twee oorspronkelijke zangers live te horen was (Michael zong het tot nu toe ook een paar keer met Radiohead's Thom Yorke) .

Andere hoogtepunten: Nightswimming (met Michael zittend op de piano) en Final Straw, een aanklacht tegen George Bush dat met instemming in het publiek werd onthaald. Maar eigenlijk was die hele avond één groot hoogtepunt: prachtig weer, goeie sfeer in het publiek en het begin van een geweldig weekend in een fantastische stad.

Opmerkelijk: overal zag je mensen met de nieuwe Harry Potter, zelfs in de rij voor of wachtend op R.E.M.: soms voelde ik me een figurant in de video van Bachelorette (Bjork). Bij de voedselstalletjes leken mensen weg te lopen met een raar soort pasta in saus of zeer gevulde tomatensoep. Later bleek dat dit gewoon friet met heel veel ketchup was: je mocht daar als klant de saus zelf in je bakje spuiten (met als gevolg dat een fles na vijf mensen helemaal leeg was). Gelukkig maakte de keuze in drank veel goed: apart om Grolsch flesjes op een Engels concert te zien. Verder waren er nog twee soorten bier, wijn, cocktails en... champagne! Het was weer een beneveld weekend...


London by night

(Meer foto's en verslagen op remhq, murmurs of illtaketherain.)