23.9.05

Gang of Four - Return the Gift

De Britse post-punkers van Gang of Four legden ruim 20 jaar geleden de basis voor het geluid waar bands uit de huidige Britpop revival nu de vruchten van plukken. De hernieuwde belangstelling die de groep hierdoor kreeg, resulteerde in een geslaagde reünie en een tour langs het clubcircuit waaruit bleek dat de mannen live niet onderdoen voor de jongere generatie bands.

Ook op plaat staat de muziek van Gang of Four nog steeds als een huis, maar vergeleken met meer recente albums van hun navolgers merk je dat de productietechnieken en opnamekwaliteit van bijvoorbeeld Solid Gold of Entertainment! echt gedateerd is.

Je kunt er dan als band voor kiezen om de originele opnamen op te poetsen en als deluxe editie opnieuw uit te brengen, of dat wat Gang of Four heeft gedaan: de beste nummers uit je catalogus kiezen en die opnieuw inspelen en opnemen.

Op het resultaat Return The Gift is de band gelukkig niet in de val getrapt van polijsten en gladtrekken; nummers als To Hell With Poverty en Anthrax klinken misschien nog wel feller en rauwer dan de originele versies, met als hoogtepunten de droog knallende bas op He’d Send The Army en het onweerstaanbaar stuwende What We All Want.

Return The Gift bevat een bonus cd vol remixen door uiteenlopende artiesten als Ladytron, Faultline, Hot Hot Heat en zelfs de Dandy Warhols. Ook vind je hierop toegang tot exclusieve audio en video downloads. De band zou aan het werk zijn aan nieuw materiaal, dat hopelijk net zo urgent en in your face gaat klinken als Return The Gift. Onbetwist het reünie-album van het jaar!

Gang of Four - Return The Gift
2005, V2 Music