14.10.05

Yasmine – Vandaag (het morgen van gisteren)

Nederlandse vertalingen van Leonard Cohen

De Vlaamse zangeres Yasmine is in eigen land al jaren een begrip en krijgt ook in Nederland steeds meer aandacht, bijvoorbeeld door haar indrukwekkende gastoptredens bij Thé Lau. Samen met hem en andere muzikanten van de lage landen zoals Henk Hofstede, dirk Blanchart en Rick de Leeuw, begon ze aan een gewaagd project: een album met naar het Nederlands vertaalde liedjes van Leonard Cohen.

Heiligschennis of niet, het resultaat is een aparte luisterervaring. De vertalingen zijn respectvol, misschien zelfs iets te: omdat het man-vrouw perspectief meestal in tact is gelaten, klinkt een passage als “vrouw en kind heb ik verloren” (uit “De Partizane”) nogal vervreemdend. Een van de mooiste bewerkingen is die van Je Eeuwige Regenjas (“Famous Blue Raincoat”) door Rick de Leeuw. De locatie van het verhaal (Cohen zingt over New York) is nu onbekend, en het huis dat eerst diep in de woestijn werd gebouwd, staat nu op het strand.

De instrumentale begeleiding op Vandaag is overwegend akoestisch, waardoor de hardere nummers (zoals het duet met Hofstede) nogal geforceerd aandoen. Slechts bij Wervelwind (“Avalance”) klopt het plaatje; hier wordt vocaal en instrumentaal naar een prachtige climax toe gewerkt. Samen met de stukken door Thé Lau en Rick de Leeuw de hoogtepunten van een bijzondere plaat.

Yasmine – Vandaag (het morgen van gisteren)
2005, V2 Music
www.yasmine.be