1.10.05

Oceansize - Everyone Into Position

Tweede van Oceansize stelt uiteindelijk teleur

Dit vijftal uit Manchester haalde twee jaar terug menig jaarlijstje met debuut Effloresce, waarin de band invloeden als Faith No More, Elbow en Smashing Pumpkins verwerkte tot een indrukwekkend album vol bombastische rock. Op de daaropvolgende EP Music for Nurses werd de wat meer ingetogen kant (Elbow) ingewisseld voor meer harder werk dat aan een band als Tool refereert. Dit sterke tussendoortje bleek een voorbode voor het tweede volwaardige album Everyone Into Position: minder songstructuur en meer agressieve riffs dan op het debuut.

Na de Tool-achtige (a la “Schism”) opener volgt de single Heaven Alive. Dit staat het dichtst bij het oude werk en is meteen de sterkste passage op dit nieuwe album. Het daaropvolgende A Hommage To Shame lijkt een serieus bedoelde titel; een van de zwakste nummers op deze plaat, die vooral lijdt aan een slechte opbouw. Music For A Nurse bijvoorbeeld zou als afsluiter veel beter tot z’n recht komen - wat lijkt dat einde trouwens op dat van Radiohead's Karma Police! - maar na dit nummer zijn we pas op de helft. Het daaropvolgende New Pin is ook al een zwakke schakel, met een raar electro outro dat nogal vloekt bij de rest van dit album. We komen bij Mine Host een tweede Radiohead-referentie tegen; het vocoderstemmetje uit Fitter Happier. Ook dit nummer zou als afsluiter geschikt kunnen zijn, maar dan hebben we nog steeds twee nummers (en een dik kwartier) te gaan.

Ondanks de sterke momenten valt het eindoordeel voor deze tweede van Oceansize toch negatief uit. Een handvol sterke nummers, maar ook teveel stukken waarin teveel ideeën zijn gestopt en daardoor richtingloos worden. Waar de goede balans van kort en lang, hard en zachte en een paar hele sterke liedjes het debuut tot een goeie plaat maken en de harde EP een prettige lengte heeft, gaat Everyone Into Position gebukt onder een te lange speelduur met teveel van hetzelfde.

Oceansize – Everyone Into Position
2005, Beggars Banquet Records
Website Oceansize