17.9.05

wegdromen onder de sterren bij Múm

Múm - 15 september, Paradiso

Múm is een nogal verlegen band die breekbare, dromerige electronica maakt. De grote zaal van Paradiso lijkt dan niet de meest voor de hand liggende zaal, zeker als je de band tot nu toe in veel kleinere zalen succesvol aan het werk hebt gezien.

De vrees bleek onterecht: Paradiso leek vanavond net een openluchttheater, waar je in de heldere nacht de sterren aan de hemel kon tellen. De glitterbollen die voor dit effect zorgden, hingen stil als planeten boven het publiek; een toepasselijke sfeer en setting voor de buitenaardse schoonheid van Múm.

Ondanks het arsenaal aan apparatuur weet het kwartet uit IJsland de intieme sfeer van hun albums tot leven te wekken; het geknisper, de bliepjes, maar vooral: die onwerkelijke en hypnotiserende stem van zangers Kristín. Ze lijkt zo weggeplukt uit een verborgen IJslands elfendorpje, met haar aparte jurk en wereldvreemde blik.

De avond is één lange trip, versterkt door de spaarzame verlichting en de glitterbollen. De nadruk ligt op het meest recente album Summer Make Good, vol sfeercollages over schepen en woeste brandingen: het album is opgenomen in een verlaten vuurtoren. Als je je ogen dicht doet, waan je je vanavond in Paradiso net als in de huiskamer op een rotsachtige kust, waar je het water hoort klotsen en het zwaailicht van de vuurtoren over je hoofd scheert.

Losse momenten of nummers noemen is zinloos, al werd er opvallend weinig van Finally We Are No One gespeeld; alles draaide om het laatste album en het debuut Yesterday was Dramatic - Today Is OK. De vier bandleden bespeelden naast piano en drums de meest aparte instrumenten: zingende zaag en zelfs iets dat leek op een viool met een hoorn als klankkast. Het was bijna onwerkelijk hoe de band zo'n warme organische klank uit de electrische appartuur wist te krijgen. De verlegen-schattige aankondigingen van de zangeres deden je spontaan smelten. Toch is de droom na één toegift weer over, daar deed de tweede terugkeer van de band voor een buiging niets aan af. Buiten in de regen zien we nog steeds sterretjes...

Links:
recensie hENK
recensie kindamuzik
Múm website

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Nashville Blogs
Get the latest weather forecast, severe weather coverage, and interesting facts about meteorology.
Hey, you have a cracking blog here! I will certainly suggest my friends take a look at your blog ! I have a ideal cholesterol readings site. It certainly addresses very much that tallies with ideal cholesterol readings topics. If you make the chance, please come and check it out.

10:12 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Hier heb je nog een schoon plaatje als herinnering :-)

8:10 p.m.  

Een reactie posten

<< Home